27 octubre 2014

Casa Bulnes - La Riera (Colunga)




Casonas de Indianos, es un blog que trata de las casas de indianos en Asturias,  en el, además de mostrar fotografías, se hace una descripción muy detalla sobre las mismas, quien las edifico, año de construcción, nombre de descendientes, dueños actuales y muchos más detalles sobre estas casonas de Indianos. 
En este blog se muestran algunas casonas del concejo de Colunga, hoy reproduzco aquí la descripción  que en él se hace de La Casa Bulnes en el pueblo de La Riera.

José Caride Pérez emigró a Argentina donde se dedicó al comercio de mercancías, importando productos europeos y exportando productos argentinos. Permaneció soltero y construyó esta casa para su hermana Mariquina que se casó con Antón Bulnes, de ahí le viene el nombre a esta casa situada en el barrio de La Nozaleda de la parroquia de La Riera. Antón fue el mayor tratante de burros de la cornisa cantábrica. El matrimonio tuvo siete hijos Elena, Enriqueta, José, Adolfo y tres más. Adolfo y Pepe fueron a Argentina a trabajar con su tío D. José.
D. José junto con D. Eufrasio Toyos Toyos, también emigrante en Argentina, crearon la Fundación Caride-Toyos que fue la que construyó en 1.909 la escuela de La Riera. Hoy es un edificio en
ruinas.


 





















Fuente: Casonas de Indianos
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20 octubre 2014

Algunas de mis fotografías mas vistas en Internet

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Playa de La Griega, al fondo Lastres, vista 1081 veces.

Iglesia de Colunga, vista 1017 veces.

Sales, Colunga, San Juan, Coceña y Gobiendes desde el Fitu,  vista 998 veces.

En Villaescusa 08/09/2010, vista  935 veces.

En Villaescusa, 08/09/2006, vista 895 veces.

Iglesias de La Isla, vista 899 veces.

La Isla desde el Fitu, vista 846 veces.

El concejo de Colunga desde el Fitu, vista 789 veces.

Lastres desde el Fitu, vista 887 veces.

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13 octubre 2014

Ochobre tiempu de castañes

Les castañes son el frutu de la castañar, la castañar ye un árbol abondosu nel conceyu de Colunga y polo xeneral en tou Asturies, anque agora nun s'aprovechen o aprovechense pocu, va años aprovchabense totalmente y representaben un recursu importante na alimntación humana y de dellos animales domesticos, voi falar güei de la recoyia de les castañes.
Les primeres castañes recoyíense en Setiembre que yera cuando empezaben a cayer los primeres oricios de les castañares tempranes, dir buscar castañes, dicíase dir a la pia, dibase al castañeu y triábense col pie los oricios, estos abríense y recoyíense les castañes, estes castañes nun sirvíen pa faceles al fornu y xeneralmente  cociense  cola piel y llamábense corbates.
Nel mes d'Ochobre yera cuando se recoyien les castañes, el primer llabor que se facia yera dumir, esto yera varear les castañares pa tirar los oricios, faciase bien dende'l suelu o bien subiendose a la castañar y utilizábase una llarga vara d'ablanar llamada la pertiga, con ella dibase cutiendo toles cañes del árbol pa que cayeren los oricios.
Una vegada dumida la castañar había que recoyer los oricios, pa ello utilizabense unes tiñaces feches de madera, con elles dibense coyendo los oricios y  echandolos nun cestu fechu de banielles daqué mayor que'l cestu de copin y que se llamaba cestu de oriciar, cuando s'enllenaba'l cestu vaciabase nun llugar determináu del castañeu llamáu la cuerra, los oricios atropaos na cuerra cubrinse con rozu y dexábense nel monte un par de meses, hasta postreros del mes d'avientu, esto faciase asi pa que los oricios fueren degradándose y soltaren meyor les castañes.

Nel mes d'Avientu dibase a la cuerra, que yera dir al castañeu onde s'atroparen los oricios, quitábase-yos el rozu col que s'habíen cubiertu y  con un angazu diben espardiéndose en pequeñes cantidaes y golpeandolos con el mesmu angazu pa que soltaren les castañes, estes dibense metiendo en sacos y llevábense pa la casa, ellí escoyíense, les meyores pal consumu humanu o pa vendeles y les demás pa los animales.
Les castañes podíen cocinase de munches formes, como dixi antes podin  cocese cola piel y llamábense corbates, tamién se cocien quitando-yos la piel nesti casu consumíense acompañándoles con lleche xeneralmente pa cenar, tamién se facíen rustiéndoles nel fornu nesti casu había que corta-yos un cachin de piel a caúna pa que al rustir nun españaren, yera tipicu tamien facer amaguestos, que yeren una reunión de moces y mozos onde se facia un fueu y se aseben les castañes echándoles entre les brases, esta manera de asales facia que cogieren un sabor muy prestosu, nestes reuniones charlabase  cantabase y  consumiense estes castañes amagostaes, acompañaes con sidre del duernu, coles castañes tamién se facia'l pote de castañes, que ye un pote asturianu nel que se sustitúien les patates por castañes.
Mas o menos desta manera ye como yo recuedo el procesu de recoyia y consumu de les castañes en Villascusa y demás pueblos del conceyu de Colunga, nos años 50 y 60 del pasau siglu XX.
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06 octubre 2014

Fiestas de Nuestra Señora del Rosario en Huerres y San Juan

Los pasados días 3, 4 y 5 de octubre de  2014 los pueblos de Huerres y San Juan, en la parroquia de San Juan de Duz, celebraron sus fiestas en honor de Nuestra Señora del Rosario.
El domingo, los ramos de Huerres y San Juan llegaron a la iglesia, el de Huerres acompañado por la Banda del Regimiento Príncipe  y por el grupo folklórico Xagardua y el de San Juan, por la Banda de Gaites de Corvera d’Asturies , a continuación se celebro la Misa Solemne, cantada por el Coro Manin de Lastres seguida de la procesión. Este video es un resumen de estos actos.

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