Carru'l pais con los lladrales o esquirpies |
El maíz fue seguramente el cereal mas cultiváu en
Villaescusa y nos demás pueblos del conceyu de Colunga, durante la mayor parte
del pasáu siglu XX. La descripción que de su cultivu fago equí eye valida hasta
los años 60 del pasau siglu, a partir de los años 70 con la llegada de la
maquinaria a los pueblos y aunque el proceso era mas o menos el mismu, la forma
de hacerlo cambio totalmente. Na actualida ya no se cultiva el maíz para el
consumu humanu y lo único que se planta ye pa alimentar al ganau.
El procesu del cultivu del maíz extendiaese dende la Primavera hasta’l otoñu, durante el mes de marzu diben preparándose les finques pa semar el maíz, la primer llabor a realizar era cuchar les tierres, ye dicir abonales con cuchu, onde se diba a semar el maíz, pa ello utilizabase el carru'l país, formau pa esti trabayu con los lladrales ó esquirpies), que eren una especie de caxón en forma de “U” fechu con vares d'ablanar al estilu de los cestos, que s'asitiaba sobro'l carru pa evitar qu'el cuchu se cayéra, el carru'l país, cargabase de cuchu, utilizando pa ello la traenta, una vez cargáu llevabase hasta la finca tiráu por vaques o gües, ellí díbase descargando en pequenos montones asitiaos a intervalos regulares, pa descargar el cuchu, utilizábase una ferramienta llamada el garabatu, una especie de traenta, pero nesti casu colos dientes formando un ángulu de noventa graos respecto del mangu, colo que se facilitaba la descarga del carru, dempués utilizando la traenta espardíense los montones de cuchu cubriendo tola finca.
Llabrando una finca |
El siguiente llabor a realizar era llabrar la tierra, consistía en voltiarla utilizando
pa ello l'aráu o llabiegu, esti llabor era realizada por dos o trés persones,
el llabrador era la persona que conducía el llabiegu que diba tiráu por una
pareya de vaques o gües, delantre d'estos, diba otra persona que los guiaba siguiendo les instrucciones del llabrador, en
delles ocasiones una tercera persona diva echando'l cuchu nel riegu pa facilitar la
tarera. Una vez que se llabraba la tierra había que dexala dellos díes para que
se ventilara y ensugáse bien.
Nos últimos díes del mes d'abril, o primeros de mayu, cuando
la tierra taba seca y se prevía que nun diba llover se semaba el maíz, pa ello,
el semador echaba la simiente del maíz nun cestu y diba tirandolo al voleo
intententando que quedara espardida uniformemente pela tierra, una vez semáu'l
maíz habia que rastrar la tierra, llabor que consistía en desfaer los tarrones
y dexar la tierra dafechu lisa y el maíz semáu cubiertu de tierra, pa ello
utilizabase'l rastru, que consistía nun armazón fechu de madera que llevaba nel
mediu un rodiellu tamién de madera travesáu por dellos pinchu de fierro, el
rastru diba tiráu por una pareya de vaques o gües y sobre él subíense una o dos persones pa
que'l so pesu fijase el rastru escontra la
tierra y al tirar de el, el rodiellu
colos pinchos de fierru giraba y desfaía los tarrones dexando la tierra dafechu
lisa.
Durante el mes de mayu, una vez que'l maíz naciera y cuando
alcanzaba una altura de unos quince centímetros, habia que sallar el maiz, que consistía en quitar les
males herbes y ralear convenientemente
el maíz para que nun quedara demasiau espesu y desenvolviérase bien, esto realizábase
cola fesoria, esta llabor solíase facer de andecha, lo que significa que cada
día tolos vecinos diben a sallar pa unu d'ellos, d'esta manera toos xuntos facíen
el trabayu de toos.
Maizal en veranu |
Nel mes de xunu faciase la ultima llabor del maíz antes de
dexalo crecer durante tol branu, esti llabor era arrendar y consistía n'arimar
la tierra al raiz de les plantes col fin d'asegurales y evitar no posible que'l
vientu pudiera tirales, esta tarea lo mesmo que sallar realizase con la fesoria y muches veces tamién
pol procedimientu de la andecha.
Durante el branu elmaíz desenvolvíase rápido llegando les
plantes a alcanzar los dos metros d'alto y empezaben a brotar les panoyes,
durante la ultima quincena d'agostu espigabase el maíz, que consistía en cortar
los maízos xusto percima de la panoya, esto facíase pa evitar qu'esta parte de
la planta quitára-y fuerza a la panoya y esta desenvolviérase meyor, esta parte
de la planta que se cortaba llamábase el nerbasu y utilizábase p'alimentar el
ganáu.
Maizal en otoñu |
A partir d'esti momentu dexábase madurecer el maíz hasta
mediaos d'ochobre que era cuando s'empezaba, a recoyer la cosecha, pa ello
usábase la macona que ye una cesta grande fecha de banielles y que facíen los
cesteros, coyíense les panoyes una a una y echábense na macona, cuando esta se
llenaba se vaciaba nel carru’l país, que primeramente se habia llevau hasta la
finca, cuando se terminaba de recoyer le panoyes, se cortartaben les plantes del maíz y díbense
arrexuntando en grandes manojos llamaos gabielles, estes arreyábense y
asitiábense de pies unes sofitaes n'otres formando montones llamaos gabellones,
estos dexábense na finca pa que secaren dafechu y usábense nel Iviernu como
alimentu seco pal ganáu.
El carru co les panoyes, llevavase hasta la casa ó hasta dalgún otru local
cercanu onde se facia un gran montón y
onde más tarde se llevaría a cabu la esbilla ó esfoyaza, que consistía en
quitar la mayor parte de les fueyes a les panoyes, dexando trés ó cuatro de les
más fuertes col fin de poder enrriestrarles, esta tarea como tantes otres
faciase de andecha, pero nesti casu faciase po les nueches, durante la cosecha del maíz,
cada nueche había esbilla en casa de dalgún vecín y ellí diben tolos demás pa
realizar esta tarea, les muyeres sentábense alredor del montón de (panoyes) y
empezaben a quitar les fueyes, los homes subianse al montón y facíen les
riestres, cuando se terminaba la esbilla, los homes colgaben les riestras de
panoyes nel corredor de la casa si esta disponía del, y si nón a otru día
colgábense nel horru.
Horru co les riestres del maiz |
Cuando en casa de cada vecín terminaba la ultima esbilla del
añu, esti invitaba a los sos convecinos a un pequeñu convite, que xeneralmente
consistía en castañes asaes, nueces, sidra dulce, galletes, café, licores etc.,
el conxuntu d'estes viandes conocianse col nome de la garulla.
Les riestres del maíz dexábense colgaes del corredor ó del
horru'l tiempu necesariu por que'l granu secase dafechu, momentu nel que se
esgranaben les panoyes pa sacayos el granu, pa esto había una ferramienta que
se llamaba el esgranador, que
básicamente consistía nuna chapa de fierro d'unos cuarenta centímetros de llargu, doblada en
forma de semicírculu y unida pelos sos estremos a una pieza de madera, esta
ferramienta coyiase cola mono derecha pela zona metálica y restregábase contra
la panoya suxeta pola mano izquierda y de esta forma diba desgranandose la
panoya, la parte de la panoya que quedaba dempués de quitar el granu
llamábase'l tarucu y era utilizáu como combustible nes cocines de leña, el granu
de maíz metiase en sacos y guardábase nel horru, cada quince díes llevábase un
sacu de maíz al molin pa molelo y convertilo en fariña.
Como puede vese, de la planta del maíz aprovechábase prácticamente
tou, col granu alimentaben dellos animales domésticos principalmente les pítes,
cola fariña de maíz facíense les tortes ó rosques, la boroña, les fariñes)
etc., utilizaes na alimentación humana,
el restu de la planta utilizábase como forraxe pal ganáu y la parte que'l ganáu
nun consumía, utilizabase pa mullir les cortes colo que se convertía en cuchu,
como queda dichu más arriba la parte de (la panoya) que quedaba dempués de
quitar el granu, utilizábase como combustible.
N'homenaxe a toes aquelles persones que durante toa ó parte
de la so vida realizaron estes y otros llabores rellacionaos cola caseria
tradicional asturiana, contribuyendo col so trabayu, a la meyora y progresu de
los sos pueblos, los sos conceyos y en definitiva d'Asturies.
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