Para despedir el año 2014 y recibir al nuevo año 2015, vamos a recordar con estas imagenes algunos momentos vividos durante el pasado verano en algunos pueblos del concejo de Colunga con motivo de la celebración de sus fiestas patronales.
30 diciembre 2014
22 diciembre 2014
Feliz Navidad y Prospero Año Nuevo
Desde este blog "COSAS DE VILLAESCUSA Y COLUNGA" quiero desear unas FELICES NAVIDADES Y UN PROSPERO AÑO NUEVO, a todos mis seguidores y visitantes.
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15 diciembre 2014
Los Cestos y Los Cesteros
Los cestos eren unos utensilios imprescindibles nos llabores del campu nos pueblos y aldees
de Asturies, en Villaescusa y demás pueblos del conceyu de Colunga, utilizábense
a diariu en munches tares habituales del día a día, cada un dependiendo de la so
forma y tamañu utilizase pa un llabor determináu.
Los cesteros eren quienes los faíen con banielles, que eren unes llámines de madera de trés a cinco
centímetro d'anchu y dos o tres milímetro de grosez y que los cesteros sacaben
de palos d'ablanar y d'otres clases de madera.
Polo xeneral los cesteros nun se dedicaben profesionalmente a
facer cestos, sinón que eren unes presones qu'amás de trabayar nos llabores del
campu, durante’l iviernu, cuando había menos llabores que facer, dedicabense a
facer cestos que dempués vendíen nos mercaos, llogrando con ello unos ingresos
que complementaben la economía familiar.
Cerca de Villaescusa, en Bucial, vivía Falo, que era un d'estos
cesteros, cuando yo era nenu alcuerdome de
ver a Falo na so casa de Bucial, faciendo cestos, que dempués vendía los
xueves nel mercau selmanal de Colunga.
Basándome nes mies propies alcordances, voi faer una
clasificación de los tipos de cestos que yo conocí, teniendo en cuenta'l so
tamañu y el llabor pal que se usaben.
EL MACON: El Macon era
un cestu bien grande d'aprosimao un metro de diámetru y un metro d'altor,
utilizase na recoyia de ceberes, básicamente
trigu o centenu, nel, diben echándose les espigues que se recoyíen con unes
ferramientes llamaes les mesories.
LA MACONA: La Macona era una cesta más pequena qu'El Macon,
d'unos 70 centímetros de diámetru y 70 centímetros d'altor, usábase sobremanera
pa tresportar la pación o la herba pal
ganáu.
EL FAXIN O CESTU DE
CARRETERU: El Faxin era un cestu
d'alredor de 50 centimetros de diámetru y 50 centímetros d'altor, utilizabase
pa tresportar al costazu diversos materiales, ente ellos tierra, cuando había
que aterrar, esto ye, nes finques cuestes xubir tierra de la parte inferior a
la cimera, tamién los utilizaben los camineros que eren los que s'encargaben de
caltener les carreteres en buen estau pa tresportar la gravilla.
LA MANIEGA: La Maniega era una cesta de forma rectangular,
d'unos 70 centímetros de llongura por 40 d'anchu y 40 d'altor, usabase en
múltiples llabores ente elles llevar la lleña picau dende'l picaderu hasta la
cocina.
CESTU DE ORICIAR: El
Cestu de Oriciar, tenía un tamañu paecíu al Faxin, pero esti con un asa en
forma d'arcu, utilizase pa recoyer los oricios nel tiempu les castañes, los oricios coyiense con unes
tiñaces feches de madera, diben echándose al cestu y cuando esti s’enllenaba
llevabense a la cuerra onde se dexaben pa que morcaren.
EL CESTU COPIN: El Cestu Copin era un cestu que s'utilizaba principalmente
como midida de capacidá, nel cabíen ocho kilos y usábase pa midir les fabes, les
castañes, les patates, etc; tenia un asa en forma de arcu.
EL CESTU GALIPU: Era como'l Cestu Copin, el Cestu Galipu
utilizábase tamien como midia, la so capacidá era la metá del Cestu Copin, ósea
cuatro kilos y utilizábase de la mesma formay pa los mesmos fines.
.
Había otros cestos que nun taben fechos de banielles, sinón
que taba fechos de verdasques de ablanar entretejies ente si, d'ellos podemos destacar El Paxu, que era un cestu del tamañu de La
Macona y que s'utilizaba pa los mesmos fines.
Tamién había otros cestos digamos de mas luxu que
s'utilizaben pa coses más fines, como por casu pa llevar la comida a los praos
en tiempu la herba o a les fiestes y
romeríes cuando se diba a elles de merienda, estos cestos taben fechos de verdasques de brimal, facienlos xeneralmente
los gitanos y dempués vendienlos polos pueblos y dacuando cambiabnlos por
comida.
Anque toos estos cestos teníen una función determinada, nun
quier dicir que siempre s'utilizaren pal
fin previstu, sinón que munches veces usabense unos cestos pa la función
d'otros, dependiendo de la disponibilidad y les necesidaes del momentu.
No homenaxe a tolos cesteros, y a toles presones
que meyor o peor, facíen dalgún tipu de cestu, y a toos aquellos qu'antes d'apaecer los recipientes de
plásticu, utilizaron los distintos tipos de cestos nel so trabayu diariu
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08 diciembre 2014
XXIV Feria de les Fabes en Colunga
El domingo 7 de diciembre se celebro en Colunga la XXIV feria de les Fabes, dentro de los actos de la Semana de les Fabes que se celebra entre los días 5 y 9 de diciembre.
Muchos cosecheros de fabes del concejo se dieron cita en el Polideportivo Municipal donde expusieron las distintas variedadasde de fabes y montaron sus puestos de venta de sus fabes y otros productos típicos del concejo.
Se entrego la “Faba de Honor” al Instituto de Educación Secundaria de Luces, por el estudio, la innovación en el fomento y desarrollo de la agricultura ecológica.
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01 diciembre 2014
En memoria y recuerdo de mi tío Arturo
Voy a escribir hoy una
pequeña semblanza sobre mi tío y padrino Manuel Arturo Iglesias Llera, que en este
año 2014 se han cumplido 45 años de su fallecimiento.
Arturo, que así era como se le conocía, había nacido
en Villaescusa en el año 1925, era hijo de Constantino Iglesias Llera y de
Avelina Llera Casanueva (mis abuelos paternos) y hermano de Ramón Iglesias
Llera (mi padre) y de Gonzalo Iglesias Llera (mi tío), su niñez y primera
juventud transcurrió en Villaescusa y coincidió con la Guerra Civil Española y
la posguerra un periodo de tiempo lleno de penurias y dificultades.
Cuando llego la hora de hacer el Servicio Militar y con el
objetivo de librarse de él, se traslado
a Sama de Langreo para trabajar en la mina, pues en aquel tiempo se podía
cambiar la prestación del Servicio por un periodo de trabajo en la mina y
además se ganaba algo de dinero
Una vez terminado el periodo de trabajo en la mina, mi
tío, que era lo que hoy podríamos llamar un emprendedor nato, se dedico a
varias actividades y puso en marcha diversos negocios con diferente fortuna,
unas veces le iba bien, otras regular y algunas veces mal, todo ello le sirvió
para coger experiencia y conocimientos del mundo de los negocios.
En los primeros años de la década de 1950 se caso con Berta
Quesada, de Narciandi (Cangas de Onís) y
a partir de entonces encamino sus pasos hacia el mundo de la hostelería, a la
que se dedicaría el resto de su vida.
En Lastres (Colunga), regento durante varios años el bar
restaurante El Miramar y junto con otros socios era armador de una lancha de
pesca, mas tarde se traslado a La Felguera (Langreo) donde regento la sidrería,
restaurante y marisquería El Riomar, el cual alcanzo gran fama y popularidad bajo su dirección, en aquellos años mi tío
también tenía otros negocios, entre ellos una tienda de comestibles y un salón
recreativo.
Arturo y Berta, tuvieron cinco hijos, Manolita, Juan José,
Maricruz, Conchita y Ángel Iglesias Quesada, (mis primos), Manolita y Maricruz,
desgraciadamente ya fallecidas.
Mi tío Arturo, falleció prematuramente en el mes de
septiembre de 1969 a los 44 años de edad, víctima de un accidente de
circulación, cerca de la ciudad de León, cuando se dirigía a La Bañeza para
pasar el fin de semana con su familia que disfrutaba allí de las vacaciones.
En memoria y recuerdo de
mi tío Arturo. Villaescusa 1925, León
1969.
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