El
bar La Nava en Libardón es uno de los pocos bares tienda que quedan en el
concejo de Colunga, su historia comienza en 1890, cuando
abrió al público, lleva por tanto más de 120 años prestando servicio a la gente
de Libardón y alrededores. En La Nava, lo mismo se puede tomar algo, que
comer o hacer la compra del día, además
de poder adquirir casi cualquier cosa que uno pueda necesitar. La RTPA (Radio y
Televisión del Principado de Asturias),
realizo una serie de programas dedicados a dar a conocer la historia de restaurantes,
bares y chigres con alguna característica especial denominados
“Guía Michigrin”. En el siguiente video se puede ver un resumen del
programa dedicado a La Nava.
24 noviembre 2014
17 noviembre 2014
La matanza'l gochu
La matanza’l gochu era
una de les tradiciones más populares nos
pueblos y aldees d'Asturies, en cada casa del pueblu matabase un gochu que era una despensa de proteínes animales durante to'l añu. Hoy voi falar de cómo recuerdo yo la matanza del gochu nel pueblu de Villascusa y n'otros pueblos del conceyu de
Colunga, que con algunes variantes era similar a como se facia en tolos pueblos
d'Asturies.
Pel mes de xineru o febreru mercabase un gochu pequenu pa
crialo durante tol añu hasta que llegara'l tiempu de la matanza. Los primeros meses
de vida del gochu alimentabase coles sobres de la comida, la esllaba, con
castañes y con daqué de fariña de maíz,
munches veces soltabase polos caminos o dellos praos onde pastiaba y
exercitábase con cuenta de que les sos carnes fueren más prietes, dos meses antes
de la matanza empezabase a cebar el gochu de forma intensiva pa qu'engordara y coyera tocín.
La matanza’l gochu era
tou un ritual, nella participaben los familiares y los vecinos mas cercanos a
la casa que facia’l matanciu, el día anterior preparábase la desca que era un
caxón allargáu fechu de madera y asitiábase pámpana abaxu cerca del cubil del
gochu, a otru día pela mañana, dellos homes, cuatro o cinco, coyíen al gochu tumbabenlu y suxetabenlu
sobre la desca y el matador provistu d'un gran cuchiellu, llamáu cuchiellu de
matar, daba en corar al gochu y una muyer xeneralmente la muyer de la casa,
provista d'un gran barcal recoyía la sangre del gochu que más tardi s'utilizaría na ellaboración de les
morcielles. Una vez muertu'l gochu asitiábase dientro de la desca y echábense
sobre'l varios calderos d'agua ferviendo pa
pelalu, una vez perfeutamente
peláu, colgase peles pates traseres d'una pasera y abriase el so banduyu pa
saca-y los intestinos y toles coraes, la muyer de la casa ayudada por otres
muyeres vecines llavaben les tripes pa
utilizales dempues na ellaboración de los chorizos les morcielles y los
sabadiegos, agora dexábase'l gochu colgáu de la pasera y nun llugar frescu y a cubiertu pa
qu'esfreciera y serenare.
A otru día cuando'l gochu yá taba friu comenzabase a
despiezar, esto llamábase despostar el gochu, una persona más o menos entendia,
diba sacándo-y los xamones, los llacones, el llombu, el sollombu, les
costielles, el tocín, etc. Los xamones, los llacones, parte del tocín y de la
carne salábase metiéndolo nun caxón o arca y cubriendolo con sal, esta era la
manera de caltenelo durante tol añu, con otra parte de de la carne, la de meyor
calidá y parte del tocín facíense los chorizos, cola carne de peor calidá daqué
de grasa y tocín facíense los sabadiegos y co la sangre, la grasa, cebolla y
calabazón facíense les morcielles-
Tos estos embutios había que curalos pa que se conservaren el mayor tiempo posible,
pa ello colgabense nun llugar deshabitau onde se facia un fueu y col calor y el
fumu ibense secando y ahumando.
Como pue vese na matanza’l gochu collaboraben los vecinos más cercanos a
la casa que mataba'l gochu y era costume convidalos a toos a una cena que llamabase la cena’l
gochu, el menú d'esta cena solía ser, sopa de fégadu, arroz con costielles, y
rajes llombu fritu, tou ello acompañáu
de sidre y vinu, dalgún postre caseru, café y llicores. Tamién era costume dar
la preba de la matanza a les persones que pol motivu que fuera nun mataben el
gochu, esta preba xeneralmente consistía nun par de chorizos, un par de
morcielles, un par de sabadiegos y unes costielles.
Mas o menos desta manera ye como yo recuerdo tou lo
relacionau cola matanza’l gochu en Villascusa, nos años 50 y 60 del pasau siglu
XX.
10 noviembre 2014
Los horros y les paneres
Fai años, los horros y les
paneres, eren unes de les edificaciones
más importantes nos pueblos y aldees d'Asturies, el so orixen data de dellos
sieglos tras, los horros son cuadraos y tán sofitaos sobre cuatro pegollos, les
paneres son rectangulares y tán sofitaes sobre seis pegollos, nellos guardabense los productos de la cosecha, les
patates, les fabes, les mazanes, les castañes,
les nueces, y otros munchos productos,
tamién se guardaben los productos de la matanza del gochu, xamones, llacones,
chorizos y morcielles, toos estos productos calteníense perfectamente nel horru o na panera pos al tar aislláu del
suelu taba llibre de mugores y a salvo de ratas y ratones yá que pola mesma
construcción del horru yéra-yos imposible aceder al mesmu.
Alredor, los horros y paneres tienen un corredor llamáu
la tenobia, nella poníense a ensugar
dellos productos cuando se recoyíen, ente ellos podemos citar les fabes
y les riestras de panoyes de maíz y l'espaciu debaxu del horru aprovechabase pa
guardar protexíos de l'agua dellos preseos de la llabranza como'l carru, el
llabiegu, el rastru, etc. Hoy en dia esti espaciu debaxu los horros sirve de
garaje y guárdense ellí los coches.
Na actualidá los horros y paneres
tán en peligru de desapaecer, pos col despoblamientu de los pueblos,
l'avieyamientu de la xente que vive nellos y les nueves formes de vida, son menos necesarios y a veces vanse deteriorando
y dalgunos derrúmbense yá que el so caltenimientu resulta bien gravosu pa los
sos propietarios y anque les alministraciones publiques ufierten delles
subvenciones pal so caltenimientu na mayoría de los casos son demasiáu pequenes y nun compensa la
so restauración.
Nel siguiente croquis pueen vese
les distintes partes y pieces que componen l'horru, supongo qu'a muncha xente,
como m'asocede a mi, sonáren-yos munches d'elles y otres seguramente menos, pero bueno equí tán toes.
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03 noviembre 2014
Recordando a "Vique"
Poca xente va haber nel conceyu de Colunga, quitando a los
más jovenes, que nun recuerden a Vique, la mio primer alcordanza de Vique
remontase a fai mas de 50 años, cuando lu vi actuar en Villaescusa nuna esbilla
y a partir d'entós en bien de ocasiones nes
fiestes de los pueblos del conceyu, la última vez que recuerdo habelu
vistu actuar col so violín fue na Fiesta del Asturcon na Mayada de Espineres,
nel puertu Sueve, a mediaos de los años
90.
Enrique Collado, que asi se llamaba, fue una persona entrañable y por demás popular nel conceyu de Colunga, dende los años cincuenta hasta los noventa del pasáu sieglu XX, nun había fiesta, romería, feria o cualesquier otru actu de caracter festivu nel que Vique, acompañáu del so vieyu violín nun fixera actu de presencia y pola so cuenta, empezare a animar l'ambiente y formar folixa, pa ello averábase a un grupu de xente y empezaba a interpretar dalgun de los cantares populares del momentu, la xente al escuchalu acercabase, arrodiábalu, aplaudíalu, y pedien-y que tocara tal o cual cantar, el correspondía y dempués d'un ratu coyía la so boína y pasabala ente la xente pa que-y dieren unes monedes, si consideraba que lo recaudau merecía la pena, entós siguía tocando, pero si lo recaudau paecia-y pucu, dexaba de tocar y acercabase a otru llugar y empezaba de nuevu.
Enrique Collado (Vique) |
Vique nun tenia formación musical, polo tantu tacaba de oidu, escuchaba los cantares na radio, aprendialos, y a base de praticar consiguía interpretalos con su violin, dacuando amás de tocar tamién cantaba, la so forma de ser y de comportase, simpática, senciella y llana contribuyía a ganar la popularidá de la que gozaba ente tola xente del conceyu.
Vique era del pueblu de L’Esllabayu na parroquia de
Lliberdón, onde habia naciu nel añu 1903 y onde vivió tola so vida, dedicáu a los
llabores del campu y a la so gran afición que era la música, murió nel añu 2003
a los 99 años, faltándo-y bien pocu pa
cumplir los 100.
En homenaxe y alcordanza de Vique, quien durante mas de 60 años y siempre con su inseparable violin animo toles fiestes y romeries del conceyu de Colunga y otros de la rodiada.
En el siguiente video de Siderio59, podemos ver a Vique con su violin en la Fiesta del Asturcon.
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