Güei voi tratar de describir de manera muy resumia
los trabayos y llabores relacionaos col procesu artesanal de la elaboración de
la sidre tal como se facía en Villaescusa y otros pueblos del conceyu de
Colunga na década de los años sesenta del pasáu sieglu XX, tou ello
basáu nes mios propies vivencies y alcordances y polo tantu suxetu a posibles errores
polos cuales de antemano pido disculpes.
A finales del mes d'ochobre yera cuando s'empezaben los
preparativos pa la ellaboración de la sidre, una de les primeres coses qu'había
que facer yera preparar el llagar, lo cual consistía nuna
revisión minuciosa de toes los sos partes y l'arreglu de cualesquier
desperfectu que pudiera tener, tamién había que realizar una esmerada llimpieza
del mesmu, sobremanera les partes que diben tar en contactu cola mazana ó la sidre como son la era del llagar
que ye la base onde se deposita la mazana una vez mayada y les tables coles que
se forma'l caxón que la contien, llamaes bastidores.
Otru llabor que había que facer, yera preparar los cascos,
barriles,
barriques y pipes que diben contener la sidre durante el procesu de la
so fermentación, amás d'una rigorosa llimpieza, había qu'asegurase de que nun tuvieren
nenguna fuga, pa ello llenabense d'agua y dexabanse dellos dis pa que la madera
inchara y cerrara tolos poros. Una vez que tou taba preparáu empezbase a recoyer les mazanes, pa ello tola familia
diba pa la pumarada, movíense los pumares pa que cayeren les mazanes y
de siguío pañabense y echabense en
sacos, cuando se terminaben de recoyer llevabense hasta la casa utilizando pa
ello'l carru`l país ó al llombu de caballeríes, dacuando estos llabores
realizanse pol procedimientu de la andecha, pola cual ca día tolos vecinos del pueblu,
recoyíen les mazanes d'unu d'ellos.
Na segunda quincena del mes de noviembre, cola mazana
yá recoyia y el llagar y los cascos preparaos, yera cuando se
empezaba a mayar la mazana pa facer la sidre, esti llabor solía facese al
atapecer ó inclusive pela nueche y siempres se faía de andecha pos requerianse
ente cuatro y ocho mayadores pa realizala, utilizabase pa ello una desca,
ó duerna
que yera una especie de masera fecha d'un gruesu tueru de madera convenientemente
vaciáu y los mayos que yeren unos tacos redondos de madera d'unos 35
centímetros de llargu y unos 20 centímetros de diámetru, terminaos con un mangu
vertical d'aprosimadamente 1,5 metros.
Los mayadores cada unu col so mayu asitiábense a
entrambos llaos de la desca sobre esta echabase una
cantidá de mazanes proporcional al so tamañu y los mayadores colos sos mayos
a base de golpes acompasaos al
unísonu diben machucando les mazanes, cuando taben abondo machucaes y
utilizando una pala de madera echabase la mazana machucada al llagar,
esta rutina ripitiase hasta que se terminaben les mazanes ó se llenába'l llagar.
La mazana mayada dexabase nel llagar unu ó dos dis,
esto facíase así, pa que terminara d'ablandiase y soltara meyor el so zumu,
trescurríos estos dis empezabase a prensar la mazana mayada, pa ello cubríase
con unos tablones de la llongura interior del caxón que contenía la mazana y
d'aprosimadamente cinco centímetro d'espesura llamaos los verdugos y sobre estos
asitiábense los carneros, que yeren unos gruesos tacos tamién de madera y del
anchu del caxón d'aprosimadamente 25 X 25 centímetros, sobre los que s'aplicaba
diretamente la presión proveniente de la viga
del llagar impulsada a su
vez pol fusu, namás empezar a aplicar
presión, la sidre empezaba a salir con fuerza, esta sidre recoyiase nun recipiente
tamién de madera llamáu el duernu, de ahí la espresión sidra del duernu, con la
que se denomina la sidre enantes de fermentar.
La sidra recoyia nel duernu per mediu d'una xarra
fecha de madera llamada la zapica y díbase echando nuna especie
de cubu tamién de madera llamau la ferrada, cuando s'enllenaba la ferrada,
al traviés d'un embudu, tamién de madera, diba echándose nos cascos,
barriles
y barriques
onde se diba a realizar el procesu de fermentadura, esti procesu estendiase
hasta los meses de marzu ó abril, cuando se procedía a corchar la sidre, llabor que
consistía en pasar la sidre dende les barriques a les botelles y tapales
con corchos. Como puede vese, nel procesu d'ellaboración de la sidra, tolos
materiales ya instrumentos que s'utilizaben yeren de madera, pos según la
sabiduría popular, nin la mazana nin la sidre teníen de tocar material dalguno
distintu de la madera nel so procesu de elaboración, na actualidá esto cambió
abondo, los llagares yá nun son puramente de madera sinón qu'enforma de los
sos partes son metáliques, yá nun s'utilicen les descas ó duernas,
nin los mayos, la mazana triturase en molinos movíos por enerxía eléctrica
llamaos mayadoras, tocantes a los cascos amás de los de madera hailos
tamien d'aceru inoxidable y tamién de dalgún otru material como'l PVC, etc. Más
o menos d'esta forma ye como yo recuerdo tol procesu d'ellaboración de la sidre,
nesti casu nel pueblu de Villaescusa que ye onde yo nací.
No hay comentarios:
Publicar un comentario